/Welke soorten afval zijn er en hoe kun je ze scheiden?

Welke soorten afval zijn er en hoe kun je ze scheiden?

 

Er bestaan veel verschillende soorten afval en er ontstaat regelmatig verwarring over hoe je dit moet scheiden. Terwijl afval scheiden juist ontzettend belangrijk is. Het brengt vooral veel voordelen met zich mee met betrekking tot het milieu, zoals het verminderen van de CO2 uitstoot en de vervanging van grondstoffen. Het doel van deze blog is om jou te helpen bij het scheiden van jouw afval!

  • Groente-, fruit- en tuinafval, ook wel gft. Bestaat grotendeels uit organisch afval. Het mooie van dit afval is dat door de vergisting methaan ontstaat. Met methaan kan energie opgewekt worden. Gft-afval kun je gewoon in de groene container gooien die bij je thuis staat en geleegd wordt.
  • Oud paper en karton. Dit kan gerecycled worden tot nieuwe papier en karton. Afhankelijk van je woonsituatie wordt het oud papier en karton maandelijks bij je opgehaald of zul je het zelf naar de papiercontainer moeten brengen.
  • Glas kan oneindig hergebruikt worden, omdat oud glas omgesmolten kan worden tot nieuw glas. Glas kun je meestal kwijt bij een glascontainer bij jou in de buurt.
  • Plastic, metaal en drankkartons kan allemaal samen in dezelfde zak! Het is handig om van tevoren wel even te checken wat hieronder valt, want er zijn een aantal uitzonderingen, zoals: verpakkingen met inhoud, piepschuim en verpakkingen van klein chemisch afval. Van dit afval kan nieuw kunststof gemaakt worden. Het PDM afval wordt meestal verzameld bij een kleine afvalcontainer bij jou in de buurt! Meestal kun je de locatie van deze afvalcontainer online vinden.
  • Bouwafval. Wanneer je gaat verbouwen kan er een hoop afval van je huis komen dat je ergens kwijt wilt. In dit geval kun je het beste een afvalcontainer bestellen. Er zijn verschillende websites die doen aan container verhuren. Op deze manier kan ook jouw bouwafval gerecycled worden!