/Tips om milieuvriendelijker te leven

Tips om milieuvriendelijker te leven

Met de stijgende ernst van klimaatverandering, worden groenere oplossingen en trends steeds groter, gewenster en belangrijker. Meer en meer mensen zijn bezig met hun ecologische voetafdruk en hun CO2-uitstoot. Niet alleen is het goed voor de aarde, maar vaak kun je ook veel geld besparen door groener te leven. In dit blog bespreek ik drie van de grootste en invloedrijkste trends.

1. Reizen

De auto en het vliegtuig zijn zowel grote vervuilers als grote kostenposten. Met het vliegtuig reizen vergroot je ecologische voetafdruk in hoge mate. Daarom is het best aan te raden om als je niet al te ver op vakantie gaat, eventueel de auto te pakken. Of nog veel beter: openbaar vervoer als de trein of de bus. Dit is niet alleen milieuvriendelijker, maar kan soms ook een stuk goedkoper zijn. Wist je dat je vaak al vanaf 20 euro naar Parijs kan met de bus?
De auto is ook een grote vervuiler van veel mensen. De regering heeft de regels inmiddels zo vormgegeven, dat je een hoop geld kan besparen met kleinere en minder vervuilende auto’s. Hoe minder vervuilende je auto is, hoe minder bijtelling je betaalt. Je kunt op deze manier tientallen procenten aan autokosten besparen.

2. Delen en ruilen

Ten eerste is het ontzettend voordelig om dingen te delen die je niet zoveel gebruikt, denk bijvoorbeeld aan het delen van een auto met twee gezinnen. Er zijn ook online apps die waarbij je gemakkelijk spullen kan lenen van anderen, of zelfs spullen gratis kan krijgen van mensen die het niet meer nodig hebben. Ook meerijd-apps om goedkoop naar bestemmingen te gaan zijn steeds populairder.
Ruilen is een tweede super voordelige en milieuvriendelijke trend. Ruilfestivals van kleding en allerlei andere spullen zijn steeds populairder. En dit is ontzettend voordelig om goedkoop aan benodigdheden te komen!

3. Energie

Energie is misschien wel het belangrijkste element als het gaat om je ecologische voetafdruk. Zuinige fornuizen, douches en andere huisonderdelen helpen hierbij, maar zeker ook de manier waarop je energie opwekt. Tegenwoordig zijn zonnepanelen niet meer duur in aanschaf. Door zonnepaneel offertes te vergelijken kun je ook nog veel geld besparen. Zeker het overwegen waard dus! Een investering in groene energie-opwekking is er vaak na een paar jaar al uit.