/Tips om groen te gaan als bedrijf

Tips om groen te gaan als bedrijf

Een bedrijf milieuvriendelijker maken kan een ontmoedigende taak lijken, maar dat hoeft het niet te zijn! In dit artikel bespreken we enkele tips om groener te gaan ondernemen en jouw bedrijf duurzamer te maken. Door deze veranderingen door te voeren, kun je de ecologische voetafdruk van jouw bedrijf verkleinen en bijdragen aan een duurzame wereld.

Go digital!

Een manier om jouw bedrijf milieuvriendelijker te maken, is gebruik te maken van digitale handleidingen in plaats van gedrukte handleidingen. Dit kan het papierverbruik verminderen en geld besparen op drukkosten. Probeer ook zoveel mogelijk documenten te verzenden via mail en ontvangen documenten online te lezen. Voor veel bedrijven is het printen van documenten bijna een soort van automatisme geworden, terwijl dit in de meeste gevallen helemaal niet meer noodzakelijk is!

Verlaag de temperatuur

Naast het gebruik van digitale handleidingen en proberen papierloos te werken, kun je ook de temperatuur in het kantoor verlagen om een bedrijf duurzamer te maken. Op die manier kun je energie besparen en de CO2 footprint verkleinen. Probeer, indien mogelijk, de temperatuur onder de 21 graden Celsius te houden, maar zorg ervoor dat iedereen in het kantoor zich comfortabel voelt met de nieuwe temperatuurinstelling. Breng medewerkers op de hoogte van de verandering, zodat zij eventueel warmere kleding kunnen dragen. Na verloop van tijd zal niemand de kleine verandering in de temperatuur opmerken en draagt jouw bedrijf toch bij aan minder energieverbruik!

Schakel apparaten en verlichting uit

Ten slotte heeft een andere eenvoudige manier om jouw bedrijf te verduurzamen te maken met het uitschakelen van apparaten en verlichting wanneer ze niet in gebruik zijn. Dit kan op lange termijn veel energie en geld besparen. Als elk bedrijf zijn apparaten en lichten zou uitdoen wanneer ze niet worden gebruikt, zou dat de wereld jaarlijks meer dan 1 biljoen dollar besparen. Het kan helpen om van lichtschakelaars over te gaan naar verlichting sensoren die reageren op beweging. Als er dus een tijdje niemand in een bepaalde ruimte is geweest, dan gaat de verlichting automatisch uit. Controleer ook goed of apparaten niet op ‘stand-by’ staan wanneer ze niet gebruikt worden, en zorg dat je de apparaten altijd helemaal afsluit.

Wil je precies weten welke onderdelen van het productieproces van jouw bedrijf het minst milieuvriendelijk zijn? Dan is het misschien een idee om een lca analyse uit te laten voeren om zo meer inzicht te krijgen in welke onderdelen van de bedrijfsvoering de meeste aanpassingen nodig hebben.