/Nieuwe CV ketels in opkomst

Nieuwe CV ketels in opkomst

De vraag naar gas wordt steeds groter, maar de voorraad is niet eindeloos. Als het aan verschillende organisaties ligt, kan je vanaf 2021 geen gasgestookte cv-ketel in je huis meer laten plaatsen. Cv-ketels zullen in de toekomst vervangen worden door waterpompen of hybride cv-ketels. Wat betekent dit voor veel huishoudens en wat zijn de voor – en nadelen? Ga je hierdoor ook energie besparen of juist niet?

Wie willen de gasgestookte cv-ketels uitbannen en waarom?

In Den Haag wordt al een jaar gesproken door CDA en D66 over het ‘gefaseerd’ uit de verkoop halen van gasgestookte cv-ketels. Het einddoel is om minder gebruik te maken van het aardgas uit Groningen (dat bijna elk gebouw in Nederland verwarmt) en om uiteindelijk het akkoord van Parijs te ondertekenen. De warmtepompen zullen bovendien voor lagere stookkosten zorgen in de Nederlandse huishoudens.

Veel (milieu) organisaties, waaronder Essent, Gasunie en Greenpeace zijn voor het plan om de gasgestookte cv-ketel in 2021 helemaal uit te bannen.

Als de 350.000 cv-ketels die jaarlijks worden vervangen, in 2021 voor hybride systemen worden omgewisseld, scheelt dat tot en met het jaar 2030 maar liefst 13 miljard kubieke meter gas. Daarnaast zou het 17 megaton aan CO2-uitstoot schelen. We komen dan in Nederland een stuk dichterbij de klimaatdoelstellingen van Parijs.

Waar wordt jouw centrale verwarming in de toekomst door vervangen?

Wanneer je vóór 2021 je gasgestookte cv-ketel laat vervangen, kan je een nieuwe cv-ketel aanschaffen zoals je dit gewend bent. Laat je je cv-ketel in 2021 vervangen, dan heb je de keuze tussen een waterpomp of een hybride cv-ketel. Een waterpomp werkt niet op gas, maar haalt energie uit de lucht, het grondwater of de bodem. Van die energie maakt de warmtepomp een bruikbare temperatuur met een soort koelkastmotor. Een hybride cv-ketel lijkt op de warmtepomp zoals net omschreven, maar heeft nog een extra cv-keteltje erbij dat extra vermogen levert tijdens koude dagen.

Wat zijn de bezwaren tegen warmtepompen?

Er zijn zeker nog hindernissen te overwinnen voordat er veel huishoudens kunnen gaan stoken met een warmtepomp. Zo moeten er in 2021 voldoende installateurs zijn die een warmtepomp kunnen installeren. Andere hordes die we nog moeten nemen zijn:
• Een warmtepomp of hybride cv-ketel kost momenteel 8500 of 6000 euro.
• Niet in elke woning is een warmtepomp of hybride cv-ketel haalbaar.
De warmtepompen en hybride cv-ketels zullen nog fors goedkoper moeten worden, of er moet tegen die tijd een laagdrempelige financieringsregeling zijn. Zoals het er nu uitziet is een warmtepomp of hybride cv ketel niet haalbaar voor mensen met een laag – of middeninkomen. Bij sommige huishoudens is een warmtepomp misschien niet de oplossing, maar bijvoorbeeld betere isolatie.

Een toekomst met zuinig stoken

Voorlopig is het nog niet zover, maar uiteindelijk zal Nederland zuiniger worden op het gebied van verwarming. Hoe vind jij deze veranderingen in jouw huishouden passen?

Lees alles over energie op Onlineenergievergelijker.nl.