/Motorolie recycling, waar doe je dat?

Motorolie recycling, waar doe je dat?

Je hebt net je motorolie ververst of vervangen. Tijdens het proces zit je nu met de oude motorolie. Wat dien je te doen met je oude motorolie. Motorolie valt onder de categorie Klein chemisch afval en is uitermate slecht voor het milieu. Om van je motorolie af te komen dien je deze in te leveren bij de gemeentelijke afvalverwerking of bij de milieudienst. Je kan de oude motorolie terug schenken in de fles van de nieuwe. Motorolie valt onder klein chemisch afval. Hieronder vallen stoffen die schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Waarom is olie milieu schadelijk. Dit komt doordat olie een natuurlijke brandstof is, maar een die zeer schadelijk is voor het milieu en omgeving. Olie bestaat namelijk uit giftige chemicaliën ook wel aromaten genoemd. Deze chemicaliën worden toegevoegd tijdens het proces waarin olie wordt vervaardigt. Bij een olieramp vervliegen dan ook de meeste stoffen alleen de zwaardere bestanddelen blijven over.

Hoe werkt het motorolie recycle proces. Het recycle proces omvat de totale recycling van gebruikte oliën en de creatie van nieuwe producten uit de gerecycleerde oliën. Hierbij gaat het om motorolie en hydraulische olie. Oliehergebruik is uitermate milieu vriendelijk. Het vermindert de kans dat afgewerkte olie wordt gedumpt op landen en in waterwegen. Eén liter motorolie die in het water wordt gedumpt, heeft de potentie om een miljoen liter water te vervuilen. De gebruikte olie wordt hersteld tot nieuwe olie door chemische onzuiverheden. Zware metalen en vuil worden verwijderd. De gebruikte olie wordt eerst getest om te bepalen of deze opnieuw kan worden gezuiverd, waarna deze wordt gedehydreerd. Door uitdroging wordt ook de resterende lichte brandstof verwijderd en die kan worden gebruikt om de raffinaderij van stroom te voorzien, er wordt bovendien ethyleenglycol hergebruikt dit kan gebruikt worden in antivriesmateriaal.

Vervolgens wordt industriële brandstof afgescheiden van de gebruikte olie waardoor een zware olie achterblijft die gebruikt kan worden voor bijproducten zoals asfaltverbreding. De laatste oliescheiding scheidt de olie in drie verschillende oliesoorten: smeermiddelen met een lichte viscositeit die geschikt zijn voor algemene smeermiddel toepassingen, smeermiddelen met lage viscositeit voor auto- en industriële toepassingen en smeermiddelen met hoge viscositeit voor zware toepassingen. Denk dus de volgende keer bij het verversen van je olie en gooi het niet zomaar weg, waar je overigens ook een boete voor krijgt. Breng dus gewoon je olie gewoon netjes weg.