/Kiezen voor échte groene stroom – hier let je op

Kiezen voor échte groene stroom – hier let je op

Kijk een beetje rond op het internet en je krijgt al snel de indruk dat iedere energieleverancier in Nederland volledig duurzaam is en enkel groene stroom aanbiedt. Toch loopt Nederland in Europa nog flink achter wanneer het aankomt op verduurzaming.

Hoe gaan deze twee samen? Het antwoord is even simpel als pijnlijk: niet alle groene stroom in Nederland is daadwerkelijk groen.

Garanties van Oorsprong

Wil je groene energie leveren in Nederland, dan moet je laten zien dat het groen is met behulp van een zogenaamde Garantie van Oorsprong (GVO), een document dat wordt uitgegeven bij de opwekking van groene stroom.

Helaas mag er ook in deze GVO’s gehandeld worden, waardoor het als consument een stuk lastiger is geworden om erachter te komen of je stroom ook daadwerkelijk groen is.

Omdat men in Noorwegen veel snelstromend water heeft, wordt hier met behulp van waterkracht al sinds jaar en dag groene stroom opgewekt. Hoewel de energieproducten ook hier GVO’s ontvangen, hebben deze geen bijzondere status in Noorwegen: het land is toch al volledig groen op dit punt

De GVO’s worden verkocht aan landen waar het nog wel belangrijk is, zoals Nederland. Zo kan het gebeuren dat sommige Nederlandse energieleveranciers grijze energie leveren, maar deze als groen mogen aanprijzen omdat ze GVO’s hebben opgekocht en deze gebruiken.

In werkelijkheid wordt de groene stroom waar de GVO bij hoort gewoon verbruikt in Noorwegen.

Échte groene stroom uit Nederland

Wil je toch écht groene, duurzame stroom ontvangen in Nederland, dan kan dit gelukkig nog wel. Is stroom volgens het stroometiket opgewekt in Nederland, dan is het ook daadwerkelijk groene stroom.

De GVO’s die voortkomen uit groene stroom uit Nederland worden namelijk niet verkocht zoals in Noorwegen gebeurt. Zie je op het etiket dat het groene stroom is uit Nederland, dan weet je dus dat het écht groen is.

Je kunt natuurlijk ook zelf groene stroom opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen. In de praktijk zien we vaak dat mensen met zonnepanelen helemaal geen stroom meer hoeven af te nemen van een leverancier en vaak zelfs energie terug leveren voor extra winst.