/Kies LED voor het energiezuinig verlichten

Kies LED voor het energiezuinig verlichten

LED, light emitting diode , verlichting wordt ook wel het groene licht genoemd, omdat het duurzaam en milieuvriendelijk is. Het is een slimme zet om gloei- en halogeenlampen te vervangen door led lampen om zo je steentje bij te dragen aan een betere wereld. Led lampen zijn zo een 80% zuiniger dan een gloeilamp. Ook verbruiken led lampen 75% minder stroom dan halogeenlampen. Dit is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. De vermindering van gebruikte stroom draagt namelijk bij aan een vermindering van het CO2-uitstoot. Een led bevat ook geen giftige stoffen zoals kwik, deze stof is zeer schadelijk voor het milieu.

Wat is een led lamp precies?

Led lamp is een elektronisch onderdeel dat licht uitstraalt. Het grote verschil met een gloei- en halogeenlamp is dat een led lamp een elektronische lichtbron is terwijl een gloei- en halogeenlamp gebruik maakt van verbranding. Vandaar dat een gloei- en halogeenlamp vaak heel warm wordt als je deze lang laat aanstaan en een led lamp nooit warm wordt.

Besparen

Zoals al eerder is aangegeven bespaar je als je gebruik maakt van een led lamp. Uit onderzoek is gebleken dat als je elf gloei- en halogeenlampen in de huiskamer en keuken vervangt door een led lamp, je een besparing hebt van ongeveer 35 euro per jaar. Wanneer je nog eens dertien andere gloei- en halogeenlampen vervangt in je huis, komt er nog eens een besparing van 15 euro bij.

Hoe lang gaan led lampen mee?

Nog een voordeel van led lampen zijn dat deze veel langer meegaan dan gloei- en halogeenlampen. Een led lamp gaat ongeveer 10 tot 20 jaar mee. Van cruciaal belang bij led lampen is dat de warmte goed wordt afgevoerd. Hierdoor is de levensduur van een led lamp veel langer dan een gloei- en halogeenlamp. Wel is het net als andere elektronische producten moeilijk om led lampen te recyclen.

Soorten led lampen

Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende soorten led lampen beschikbaar. Denk aan gekleurde led lampen, een dubbele inbouwspot en led lampen die je kan dimmen.