/Hoe kun je het beste met ratten om gaan?

Hoe kun je het beste met ratten om gaan?

Laten we eerlijk zijn: niemand zit echt te wachten op ratten. Deze knaagdieren worden over het algemeen gezien als vieze beestjes die we liever niet on onze tuin of huis hebben. In dit artikel vertellen we jou graag meer over het voorkomen en tegengaan van ratten en muizen. Meer weten? Lees dan snel verder.

Ratten zijn kleine knaagdieren waar wij als mensen al eeuwen mee te maken hebben. Ze hebben in het verleden behoorlijk veel proberen veroorzaakt (denk aan de pest) en nog steeds veroorzaken ze veel problemen. Daarbij moet wel gezegd worden dat ratten (en muizen) ontzettend nuttig kunnen zijn voor de omgeving en dat hun waarde absoluut niet onderschat mogen worden. Het zijn beestjes die veel rommel opruimen en ook insecten doden die je liever niet in je tuin hebt.

Het probleem van ratten
Ratten zijn net als muizen knaagdieren. Ze gebruiken hun neus om dingen te inspecteren en zullen vervolgens beginnen met knagen. Ze hebben geen idee waaraan ze knagen, waardoor ze dingen kapot kunnen knagen in jouw tuin of huis. In dit geval kun je denken aan de wortels van planten, waardoor de planten dood zullen gaan of bijvoorbeeld aan kabels in het huis. Het is daarom belangrijk om ratten en muizen goed in de gaten te houden.

Doordat ze de elektriciteitskabels doorbijten ontstaat er een kans op brand. Het is daarom belangrijk dat je altijd voor dikke en sterke kabels kiest. Doe je dit niet, dan wordt de kans op brand dus groter.

Ziektes verspreiden
De meeste mensen weten dat ratten dingen kapot kunnen knagen en dat daardoor het brandgevaar toeneemt. Maar wat de meeste mensen niet weten is dat deze dieren ook ziektes kunnen overbrengen. Dit heeft met name te maken met hun uitwerpselen. Dit is misschien wel de belangrijkste reden om uit de buurt van ratten en muizen te blijven. In het verleden hebben ratten en muizen voor het spreiden van dodelijke ziektes gezorgd. Door je huis muis en ratvrij te houden, kun je dit soort praktijken voorkomen.

Voorkomen beter dan genezen
Het is altijd beter om ratten te voorkomen. Dit is net zo makkelijk als ratten bestrijden, maar in het laatste geval ben je meestal al te laat en is de schade al aangericht. Er zijn een aantal handige tools die je kunt gebruiken om ratten te voorkomen. De meest handige en betaalbare tool is ultrasone geluiden. Dit is een klein apparaatje dat je in het stopcontact steekt en wat hele zachte geluiden uitstraalt die voor mensen onhoorbaar zijn. Deze geluiden zijn echter goed waar te nemen voor ratten en ze vinden deze geluiden behoorlijk irritant. Hierdoor zullen ze dus gegarandeerd uit de buurt blijven.

Wanneer je een grotere tuin of huis hebt, zal je meerdere van dit soort apparaatjes moeten ophangen. Het voordeel van deze apparaatjes is dat je geen dode ratten of muizen hoeft op te ruimen (wat het geval is bij een muizenklem). Daarnaast houd je niet alleen ratten uit de buurt met dit apparaatje, maar ook muizen en mollen.

Hoe kun je ratten bestrijden?
Ratten zijn eenvoudig te bestrijden met een muizenklem of een rattenval. Je kunt ook kiezen voor ultrasone geluiden, maar deze zijn wat minder effectief wanneer je al ratten hebt. Bij een rattenklem of een rattenval wordt de muis direct gedood / gevangen genomen en ben je er direct vanaf. Het nadeel van deze methoden is dat je de ratten zelf moet opruimen.

Op het internet kun je verschillende rattenverjagers aanschaffen. Deze zijn over het algemeen goed te betalen en daarnaast zijn ze zeer effectief. Klik hier om een overzicht met rattenverjagers te bekijken.