/Elektrisch, duurzaam en milieubewust varen
sloep

Elektrisch, duurzaam en milieubewust varen

Het nieuwe varen

Wanneer je elektrisch vaart, kan je de natuur om je heen pas echt goed horen. Het klotsende water, de kikkers, eenden en bries. Normaal wanneer je vaart wordt dit overheerst door een brommende motor. Genoeg redenen om eens te kijken naar een elektroboot. Gemeente Amsterdam heeft zelfs uitgesproken in 2020 alleen elektrische boten in de grachten toe te laten. Een benzine of dieselmotor tegenwoordig kopen is dan ook niet meer een optie. Ook als je een rondvaartboot huurt, is de beste keus een ecoboot. Boot huren Amsterdam? Kies dan voor de duurzame elektroboot.

Het voordeel van elektrisch varen

Het is goedkoper, dat is de grootste drijfveer voor veel mensen. Je bespaart op belastingen en natuurlijk is stroom goedkoper dan benzine.
Een ander groot voordeel is de eerder genoemde stilte van de motor, zodat het geluid van de motor niet te veel overheerst. Vooral als je in natuurgebieden vaart, wil je de dieren en het ecosysteem niet te veel verstoren. Om deze reden mogen in veel milieugebieden alleen elektroboten varen.

Opladen?

Opladen was vroeger een barrière om een elektroboot te kopen. Als je geen stijger met eigen laadpaal in bezit had, was het lastig om je boot constant van energie te verzien. Dit is echter steeds een minder groot probleem. Openbare laadpunten voor boten verschijnen steeds meer in de infrastructuur. Door nieuwe technologische ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld draagbare accu’s is het makkelijk stroom voor je boot te verkrijgen.

Auto industrie als voorbeeld

Bijna elk bekend auto merk heeft nu een elektrisch model op de markt gebracht. Tesla wordt ondertussen gezien als het ultieme status symbool. De technologische ontwikkelingen in de auto branche heeft invloed op de boten industrie. Er wordt momenteel biljoenen geïnvesteerd in het elektrisch rijden van auto’s. Daardoor komen er steeds meer technologisch ontwikkeling op het gebied van laden, stroom en accu’s. Deze kennis wordt vervolgens overgenomen door de boten industrie.