/De milieusticker binnen Europa

De milieusticker binnen Europa

Er komen ieder jaar steeds meer auto’s bij met als gevolg dat de milieuvervuiling steeds verder toeneemt. Met name in de stadscentra is er een gigantische bron van uitlaatgassen die slecht zijn voor onze gezondheid. Om de hoeveelheid uitlaatgassen te beperken, de kwaliteit van leven te verbeteren en de luchtkwaliteit schoon te houden, zijn er zogenoemde milieuzones geïntroduceerd. Deze milieuzones zie je in steeds meer Europese steden terugkomen en gelden momenteel in Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk. Mocht u dus gebruik maken van een car rental Eindhoven Airport en vanuit daar met uw huurauto naar één van de bovengenoemde bestemmingen gaan, is het handig om te weten wat deze milieusticker precies inhoudt.

De milieusticker
Een milieusticker geeft aan hoeveel uitstoot uw auto veroorzaakt en is tegenwoordig in veel steden binnen Europa verplicht. Als u al zo’n milieusticker in uw bezit heeft, dan kunt u die plaatsen aan de binnenzijde van uw voorruit. Het maakt niet uit of dit de rechter onder- of bovenhoek is, zolang deze maar goed zichtbaar is aan de buitenkant van de auto. Mocht u als automobilist binnen deze steden niet in het bezit zijn van zo’n milieusticker, dan gelden er strenge boetes die kunnen oplopen tot wel € 2180,- euro. We geven u daarom graag meer informatie over de milieustickers per land.

Milieusticker Duitsland
Mocht u met uw huurauto naar Duisland gaan dan is het verstandig van te voren te weten bij welke steden u een verplichte milieusticker nodig heeft. De zogenoemde ‘Umweltplakette’  in Duitsland is van toepassing in de volgende steden: Berlijn, München, Frankfurt, Keulen en Hannover. Let er hierbij op dat deze lijst blijft aangevuld worden, dus ieder jaar kunnen er weer aan toegevoegd zijn. Op deze ‘Umweltplakette’ vindt u informatie over de hoeveelheid vervuiling van de betreffende personenauto of bus. De hoeveelheid uitstoot wordt weergegeven met 4 kleur gecodeerde niveaus.

Milieusticker Frankrijk

Indien u met de huurauto naar Frankrijk gaat, dient u in het centrum van Parijs en in andere grote steden in bezit te zijn van een ‘Crit’Air’. Dit is een Franse milieusticker die u nodig heeft om dit soort steden te betreden. In sommige steden is het gebruik van een milieusticker alleen verplicht tussen 08.00 en 20.00 uur. Kijk hier van te voren altijd even goed naar. Het vignet bestaat uit 6 kleuren, die ieder de mate van uitstoot weergeeft van uw huurauto of busje. De ‘Crit’Air’ is noodzakelijk voor buitenlandse personenvoertuigen en vrachtwagens en is verplicht sinds 1 februari 2017.

Milieusticker Oostenrijk

Tot slot, zou u bijvoorbeeld via een car rental Rotterdam Airport met de huurauto naar Oostenrijk kunnen gaan. Hier dient u in het bezit te zijn van een ‘Pickerl’. Deze milieusticker is verkrijgbaar in 6 soorten met verschillende kleuren, waarmee de hoeveelheid milieuvervuiling van het voertuig wordt aangegeven. Oostenrijk hanteert de volgende regio’s waarin een ‘Pickerl’ vereist is: Wenen, Opper-Oostenrijk en Stiermarkten. Hier komen steeds meer gebieden bij, alleen is dit lastig vanwege de afwezigheid van de bijbehorende bebording. Gaat u naar Oostenrijk dan is het daarom handig om van te voren een routecheck te doen op een lage-uitstootkaart. Het vignet is momenteel alleen verplicht voor voertuigen in de categorie N (inclusief N1).

Al met al, zou u na de gegeven informatie goed voorbereid richting de steden kunnen gaan. Vergeet u toch uw vignet te plaatsen? Dan nogmaal, er gelden strenge boetes op het niet nakomen van een milieusticker. Vergeet dit dus alstublieft niet!